×

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/sg2296/public_html/includes/menu.inc).

Blue Care

blu care meri

 

Mitä Blue Care on?

 

Blue Care on ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa vesiluonnossa. Luken tutkija Pia Smedsin mukaan Blue Care rinnastetaan Green Careen, se on tavallaan Green Caren alalaji. Blue Care -toiminnassa hyödynnetään vesistöjen hyvinvointia edistäviä ja oppimista tukevia vaikutuksia. Blue Caren avulla pyritään Smedsin mukaan myös lisäämään ymmärrystä vesistöistä ja vesiekosysteemin merkityksestä. Blue Care -toiminta tapahtuu luonnollisissa vesiympäristöissä, joissa luonto voidaan kokea kaikilla aisteilla.

Blue Caren muotoja ja määritelmää vielä haetaan, mutta myös Luken tutkimuspäällikkö Päivi Eskelinen näkee sen rinnakkaisterminä Green Carelle. Green Care, vihreä hoiva, tarjoaa tavoitteellista hoivaa ja kuntoutusta luonto- ja maaseutuympäristössä. Eskelisen mukaan Blue Care voisi tarkoittaa samantyyppistä toimintaa vesiympäristössä.

Eskelinen ja Smeds rajaavat Blue Caren pitkälti hoivan puolelle, vastaamaan vihreää hoivaa. Psykologi Kirsi Salonen taas näkee, että Blue Care voi toteutua myös virkistyksen puolella (vastaisi vihreää voimaa). Vesielementin erityisyys tulee ilmi Salosen väitöskirjassa ja tutkimuksissa. Erityisesti luontomielipaikassa ihminen säätelee olotilaansa terveyttä edistävään suuntaan. Tilan tunnun merkitys vesielementin yhteydessä on tärkeä, ja hänen tutkimusaineistossaan se oli selkeässä yhteydessä koettuun terveyteen. Salonen kertoo, että ihmisillä, jotka kokevat tilan tuntua vesistöä sisältävissä luontopaikoissa, on koettu terveys parempi kuin muilla. 

Yksinomaan veteen liittyvää hyvinvointitutkimusta on tehty Suomessa vain vähän. Professori Liisa Tyrväinen Lukesta on johtanut Metsästä hyvinvointia -tutkimusta, jossa myös vesialueet ovat olleet osana luonnon virkistyskäytön tutkimusta. Maisema- ja ympäristöarvostustutkimuksissa ranta-alueet ja vesiympäristöt ovat Tyrväisen mukaan korostuneet elvyttävinä ympäristöinä ja  ihmisten mielipaikkoina.

Eskelinen ja Tyrväinen korostavat, että veden virkistyskäyttö perustuu vesien hyvään kuntoon. Vaikka vesistöjen tila on viime vuosikymmeninä parantunut, Suomessa on myös vain välttävässä kunnossa olevia vesialueita. Jotta Blue Care voisi vahvistua Suomessa, panostuksia vesistöjen suojeluun ja kunnostamiseen on jatkettava, ja vesistöihin liittyviä palveluja kehitettävä luontoarvoja kunnioittaen.

Kuva: Petri Hakosalo

 

Lähteet ja lisätietoa:

https://www.luke.fi/vedesta-hyvinvointia/

https://www.slideshare.net/mmmviestinta/pia-smeds-luke-case-blue-care-ja-yrittjyys

http://www.gcsatakuntasamk.fi/sites/default/files/tietopankki_tiedostot/pia_smeds_pori_11.1.2018.pdf

https://moniviestin.jamk.fi/ohjelmat/teknologia/luonnovaran-materiaalit/natural-resources-and-sustainable-use-of-water-2017/green-care

http://www.fishpoint.net/assets/files/bla-bioekonomi/Blue-care_Smeds.pdf

http://www.gcsatakuntasamk.fi/sites/default/files/tietopankki_tiedostot/kirsi_salonen_11.1.2018_pori.pdf

http://www.samk.fi/uutiset/blue-care-tuo-esille-vesistojen-hyvinvointivaikutusta/

https://vesivisio2050.wordpress.com/tag/blue-care/