×

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 579 tiedostossa /home/sg2296/public_html/includes/menu.inc).

Vihreä hoiva

Luontohoivan palvelut ovat julkisen sektorin järjestämisvastuulla olevia luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä hyödyntäviä hoivan ja kuntoutuksen palveluita. Palvelun ostaja ja käyttäjä ovat usein eri tahoja ja palveluiden tuottamista ja toimintaa säädellään ja valvotaan tarkasti. 

Luontohoivan palveluita voidaan soveltaa laajasti sosiaali- ja terveysalan eri palveluissa kuten erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden päivätoiminnassa, vanhuspalveluissa tai terapiassa kuten ratsastusterapiassa tai muussa eläinavusteisessa terapiassa. 

Vihreän Hoivan toimintamuotoina voivat olla myös esimerkiksi päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta tai eläinavusteinen terapia. Vihreä Hoiva voi lisätä kuntoutus- ja hoivapalvelujen vaikuttavuutta ja edistää lasten, nuorten, ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdekuntoutettavien sekä kehitysvammaisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

Yleisimmin ostettuja Vihreä Hoiva -palveluja ovat ratsastusterapia ja sosiaalipedagoginen hevostoiminta lapsille, nuorille ja kehitysvammaisille sekä sijaisasuminen maaseudulla. Suomessa Vihreä Hoiva -palveluita tarjoavia maaseutu- ja hoivayrittäjiä on vielä vähän ja eri toimijoiden välinen yhteistyö palveluiden toteuttamisessa on vähäistä. Monissa muissa maissa toimintaa on organisoitu pidemmälle.

Lähteet ja lisätietoa:

Vehmasto, E. (toim.) 2014. Green Care -toimintatavan suuntaviivat Suomessa

Green Care Finland ry http://www.gcfinland.fi/file/original/green%20care%20suomessa%20esittely...